De gevolgen van kunstvoeding op de darmen (waarom kunstvoeding schadelijk is, ook bij slechts een paar flesjes)

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 13:17

As salamu alaykom,

Kunstvoeding is schadelijk voor de darmen. En alhoewel dat absolute waarheid is, is dat niet oordelend bedoeld. Heb je om wat voor reden (gedeeltelijk) kunstvoeding gegeven, dan is dit artikel voor jou. Want pas als je weet wat kunstvoeding doet, kun je werken aan herstel voor jouw kleintje. 

Overigens ook een ander interessant punt: melk wordt aangemaakt onder invloed van hormonen. Heb jij niet voldoende melk gehad (maar ben jij wel gewoon goed begeleid tijdens de eerste maanden? Melk komt namelijk langzaam op gang en zeker het begin kan een kwestie zijn van volhouden en veel aanleggen)? Dan het het heel goed zijn dat je bij de groep vrouwen behoort die door darmen die niet goed functioneren hormonen hebt die uit balans zijn, waardoor je niet voldoende melk hebt. Een cliënte vertelde me onlangs nog dat ze - sinds ze mijn protocol nu volgt - opeens heel veel melk heeft, terwijl haar baby'tje al bijna zes maanden is, en ze nooit zoveel melk heeft gehad.

Laten we beginnen met wat belangrijke punten.

1. Alhoewel er tegenwoordig ook biologische kunstvoeding is, en ook kunstvoeding op basis van geitenmelk, zijn ook deze varianten ook gewoon schadelijk voor de darmen. Ga je om wat voor reden dan ook voor kunstvoeding, dan is kunstvoeding op basis van geitenmelk wel de minst schadelijke voor de darmen.


2. Als je structureel kunstvoeding hebt gegeven dan kun je met zes maanden beter nog niet met bijvoeding beginnen. Het zit namelijk zo: baby's worden geboren met een hyper permeabele darm ('leaky gut'). Borstvoeding is dan ook de enige voeding die verteerd wordt gedurende die eerste zes maanden.

Wanneer een baby uitsluitend borstvoeding krijgt, dan heeft de darmwand de mogelijkheid gehad om te rijpen. Dit rijpen duurt zo'n maand of zes. De darmen zijn daarom vanaf een maand of zes klaar voor bijvoeding.

Bij kunstvoeding is dit echter niet het geval. De darmwand raakt door elk flesje kunstvoeding beschadigd, waardoor de darmen pas later rijp zijn voor vaste voeding. Baby's die kunstvoeding hebben gehad zijn daarom met zes maanden nog niet klaar voor bijvoeding.

3. Het kost de darmen zo'n twee weken hersteltijd per flesje. Dit wilt zeggen dat de darmflora van een baby die volledig kunstvoeding heeft gehad, dramatisch uit balans is.

4. Een baby die kunstvoeding heeft gehad, heeft een hoger risico op overgewicht.

Een baby die kunstvoeding heeft gehad, heeft een hoger risico op eczeem.

Een baby die kunstvoeding heeft gehad, heeft een hoger risico op allergieën.

Een baby die kunstvoeding heeft gehad, heeft een hoger risico op autisme en leerproblemen.

Een baby die kunstvoeding heeft gehad, heeft een hoger risico op leukemie.

Een baby die kunstvoeding heeft gehad, heeft een hoger risico op diabetes (type 1 en 2).

Het krijgen van kunstvoeding wordt over het algemeen in verband gebracht met een lager IQ.

5. Nu het goede nieuws: ondanks darmen die uit balans raken, kun je met voeding heel veel doen. Wanneer je eenmaal begint met de bijvoeding, kun je een gut healing protocol inzetten, en zo kun je heel veel schade beperken, alhamdouLlilah. Wanneer je leert hoe je de darmen weer kunt opbouwen middels de juiste voeding, dan gebeurt dit bij kleintjes vaak vrij snel. Omdat de cellen van kleine kinderen zich sneller vernieuwen, genezen zij sneller. 

Heeft jouw kleintje kunstvoeding gekregen? Dan werk je het liefst aan zijn of haar darmen voordat hij of zij twee jaar wordt. Vanaf twee jaar horen het immuunsysteem en de darmflora 'volwassen' te worden, en daarom zijn ze vanaf dan lastiger aan te pakken.

(stuur me bij interesse om de oorzaak aan te pakken even een berichtje voor de mogelijkheden, zeker als je een kleintje hebt dat kunstvoeding krijgt en bijna mag beginnen met de bijvoeding. Ik heb namelijk een vrij lange wachtlijst. Ik heb voor deze doelgroep kinderen een speciaal baby-traject ontwikkelt).

6. Ook voor de moeders die geen borstvoeding kunnen geven is er helaas een hoger risico op diverse soorten kanker, alsook diabetes (type 2).

 

7. Probiotica is bijvoeding, en geef je aan borst gevoede baby's liever niet zonder reden. Aan fles fles gevoede baby's dien je wel dagelijks probiotica te geven. Laveen en Vitals hebben beiden prima probiotica voor baby's. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.