As salamu alaykom,
Vandaag alles over obstipatie.
Allereerst: wat is obstipatie? Je hebt verschillende soorten obstipatie, en er is dan ook geen kant-en-klare definitie voor. Dit zijn zelf de categorieën de ik als diëtiste hanteer.
1. Je gaat dagelijks/regelmatig naar de WC maar hebt het gevoel nog 'vol' te zitten.
2. Je moet moeite doen om de ontlasting eruit te krijgen.
3. Iedereen heeft een eigen ontlastingspatroon (als het goed is...) waarbij je bijvoorbeeld elke dag gaat, of bijvoorbeeld twee keer per dag. Heb jij een patroon waarbij je om de dag gaat, maar verloopt het proces soepel, en heb je het gevoel je darmen volledig geleegd te hebben, dan heb jij waarschijnlijk geen obstipatie.
In alle andere gevallen is minder dan elke dag naar de WC gaan obstipatie.
Ga jij drie of minder keren per week naar het toilet voor de grote boodschap, zoek dan alsjeblieft hulp van iemand die verstand heeft van darmen en voeding. Ontlasting bevat namelijk gif- en afvalstoffen, die er eigenlijk dagelijks (of MAX om de dag) uit zouden moeten. Wanneer dit niet tijdig gebeurd, dan kunnen deze niet weg, waardoor je ze weer opnieuw opneemt. Zeker in het geval dat je ook last hebt van depressieve gevoelens, een kort lontje, je niet lekker in je vel zit of snel geïrriteerd bent. Dit geldt ook absoluut voor kinderen met gedragsproblemen.
4. Heb je wisselende ontlasting (soms obstipatie en soms 'potlood dunne') ontlasting, dan is de kans aanwezig dat je ook last hebt van obstipatie, of eigenlijk ernstige obstipatie. Deze is zo gehecht aan de darmwand, dat de 'nieuwe' ontlasting er nauwelijks nog langs kan. Dit is dus ook obstipatie, ondanks dat het eruit ziet als brijige ontlasting. Dit dien je dan ook niet te behandelen als diarree of brijige ontlasting, maar als obstipatie.
5. Je hebt een opgeblazen gevoel in combinatie met het gevoel 'nog vol te zitten'.
Overigens hoeven volledig borst gevoede baby's niet elke dag ontlasting te hebben, omdat die voeding volledig verteert wordt. Krijgt jouw baby volledig borstvoeding, maar is de ontlasting hard, of merk je dat je baby veel perst, dan heeft hij wel obstipatie. Omdat dit (over het algemeen) een teken is van een afwijkende darmflora en een lever die niet optimaal functioneert, adviseer ik gelijk hulp te zoeken van iemand die voeding als behandeling in zet, zodat het probleem niet groter wordt (helaas hebben tegenwoordig zelfs de kleinste baby's als gezondheidsproblemen... Aangezien baby's relatief snel genezen, adviseer ik je gelijk hulp te zoeken wanneer de baby 6 maanden of ouder is. Ik heb hier overigens een babytraject voor).
Waarom zou je iets aan je obstipatie willen doen? Wat maakt het überhaupt uit wat voor ontlasting je hebt? Hieronder vind je wat punten.
1. Zoals al gezegd, bis.evat ontlasting de gif- en afvalstoffen, die er dagelijks uit moeten. Als dit niet gebeurd dan neem je ze weer op in je lichaam, waardoor je je minder lekker in je vel, moe of snel geïrriteerd kunt voelen.
2. Ook is de 'aangekoekte' ontlasting in de darmen een voedingsbron voor parasieten.
Aan de andere kant kunnen parasieten ook weer obstipatie veroorzaken. Als de parasieten groot genoeg worden kunnen ze namelijk (gedeeltelijk) de doorgang blokkeren. Ook kunnen ze invloed uitoefenen op de spieren die verantwoordelijk zijn voor het ontlasten. Wanneer je dit probleem (het hebben van parasieten) niet bij de hoofdoorzaak aanpakt (niet middels cleanses, kuren of theeën, maar hun leefomgeving - jouw lichaam - zo sterk maken, dat ze er vrijwillig uitgaan) dan kunnen de parasieten ook naar de hersenen of andere belangrijke organen gaan (of naar het zenuwstelsel), en daar gaan zitten. Dus: preventie werkt beter dan genezen. Maak je je zorgen, dan kun je ook altijd langs de arts.
3. Obstipatie wilt bijna altijd zeggen dat je te weinig goede bacteriën hebt, en dit kan bi idni Llaah 1001 klachten en ziekten veroorzaken. En het punt is: wanneer je te weinig goede bacteriën hebt, nemen de slechte bacteriën en de schimmels de overhand. Nu is 'gewoon gezond' eten geen middel tot genezing meer, omdat de slechte bacteriën zich ook voeden met voeding die voor gezonde mensen wél gezond is (zoals linzen). 'Gewoon gezonde voeding' is dus geen oplossing meer, darm helende voeding wel.
4. Het is over het algemeen ook een teken dat de lever niet optimaal functioneert.
En nu....... De oplossingen....
In plaats van de zakjes van de apotheek, is magnesium citraat een effectieve oplossing die je op korte termijn kunt inzetten. Het is echter geen oplossing, want obstipatie heeft dus vaak een onderliggend probleem. Een volwassene zou zon 300 mg magnesium kunnen oplossen in water. Kinderen tussen de 1 en 3 jaar kunnen 60 mg gebruiken. En kinderen 120 gram. Je zou dan als het goed is binnen een half uur naar het toilet moeten.
Ook zou je gebruik kunnen maken van een klysma. Dit kan ook zeker in het geval van kinderen en baby's. En ook in de zwangerschap. Bij ernstige obstipatie gebruik je liever geen klysma (en ga je sowieso niet zelf aanrommelen met je lichaam; wat overigens ook een amanah is.)
Met milde obstipatie kun je eventueel 6 tot 12 weken zelf proberen je voeding aan te passen. Merk je daarna onvoldoende of geen verbetering, dan heb je niet de juiste tools gebruikt, of niet lang genoeg toegepast. Wanneer je minder dan drie keer per week obstipatie hebt, en sterker nog, je obstipatie gaat gepaard met vermoeidheid en niet lekker in je vel zitten, zoek dan hulp.
1. Omdat te weinig bacteriën één van de hoofdoorzaken is van obstipatie, begin je met het nuttigen van goede bacteriën. Dit kan middels echte gefermenteerde groenten en middels rauwe kefir en rauwe yoghurt.
2. Wanneer je een allergie of intolerantie hebt kan dit ook obstipatie veroorzaken. Weet je van jezelf dat je dit hebt? Vermijd dan dan dit voedingsmiddel (en werk ondertussen onder begeleiding aan de hoofdoorzaak van je allergieën. Allergieën zijn namelijk te genezen.) Maar voor nu vermijd je dit even.
3. Voor sommige mensen werkt het eten van meer vezels. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen als pompoen, broccoli en bloemkool. Ik heb het overigens hier niet over bieten.
4. Werk aan je lever. Ongezonde darmen betekent automatisch een slechte lever. Werk dus aan je darmen. Maar ondersteun je lever ook door bijvoorbeeld regelmatig (wekelijks!) zelf lever te eten. Lever van dieren bevatten juist die voedingsstoffen die onze eigen (mensen)lever nodig heeft. Ook het drinken van brandnetelthee is goed. Neem ook regelmatig een voetenbadje (met 1000 ml lauwwarm water en daarin 150 gram magnesium chloride).
5. Beweeg voldoende. Ga de natuur in. Wandel.
6. Eet gezond. Wanneer je te weinig voedingsstoffen eet, zal je lichaam de ontlasting er langer dan nodig in houden, om zo meer voedingsstoffen eruit te kunnen knijpen. Minder dus sterk met bewerkte voeding, en eet meer voedingsstoffen, en kijk of dit wat doet voor jouw ontlasting.
7. Drink warme gemberthee.
8. Eet meer vetten, bijvoorbeeld in de vorm van avocado, roomboter (als je dit verdraagt!) of avocado.
Ik hoop dat je met deze tips een heel eind komt. Is dit niet het geval, dan help ik je graag.
Reactie plaatsen
Reacties