Recept: basis vleessoep met bouillon

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 13:59

Ingrediënten voor een flinke pan soep

• 1.5 kg vlees met bot (liever geen rund als je reageert op koemelkeiwit of als je colitis hebt)
• 1 eetlepel zout
• 1 theelepel zwarte peperkorrels
• eventueel 1 theelepel korianderzaad (voor de smaak, het heeft verder geen functie)
• groenten naar keuze
• 100 gram roomboter, ghee of kokosolie (voor extra verzadiging)

Bereidingswijze

• Doe het vlees, de peperkorrels, het zout en eventueel de korianderzaad in een ruime pan. Voeg vervolgens water toe zodat het vlees nét onder staat.
• Breng de pan aan de kook. Wanneer het flink begint borrelen schep je eventueel het schuim eraf.
• Zet de pan op het allerkleinste gaspitje. Hoe zachter het kookt, hoe beter. Wat ik altijd doe is slechts de helft van de pan op het vuur zetten zodat het vuur slechts de helft van de pan aanraakt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je het nog flink ziet koken; je wilt echt gaan voor hier en daar een borreltje. Zo blijven de voedingsstoffen behouden. 
• Voeg wanneer het vlees bijna gaar is de groenten toe.
• Wanneer zowel het vlees als de groenten volledig zacht zijn kan het vuur uit.
• Leg een zeef op een andere pan en giet hier nu de inhoud van de soeppan in: je hebt dan in één pan de bouillon, en in de zeef je vlees en groenten. Haal de stukjes vlees van het bot en gooi ze terug in de bouillon. Gooi de groenten er ook bij. Voor een wat meer gevulde soep gebruik je slechts de helft van de bouillon. Voeg de 100 ml vet toe. Optioneel voordat je het vlees terug in de bouillon gooit: blend eventuele zachte stukken vet met de bouillon samen. Dit zorgt voor extra bouwstoffen (vet = gezond!) en geeft het een wat romigere smaakOverigens eet je de peperkorrels en het korianderzaad niet op. Klaar!


Aanvullende informatie

- Door vlees met bot te koken ontstaan er gelatine en collageen, die kort door de bocht een “laagje” over de beschadigingen aan de darmwand leggen, waardoor hij weer geneest. Bouillon is dus de basis voor het genezen van darm gerelateerde klachten (samen met gefermenteerde voeding). Echter is enkel het toevoegen van bouillon aan een voedingspatroon dat niet in orde is niet voldoende. Zie het als een goede eerste stap.

- Ik werk zelf alleen met vleesbouillon (oftewel bouillon getrokken van vlees met bot). Bottenbouillon is in mijn optiek vaak niet geschikt voor mensen met darm gerelateerde klachten. Bottenbouillon is voor wanneer de leaky gut is genezen. 

- Deze soep bevat zacht gestoofde groenten. Alhoewel ze op die manier minder vitamines en mineralen bevatten, zijn we wel veel zachter en makkelijker voor de darm. Rauwe groenten zijn namelijk een van de meest moeilijk verteerbare voedingsmiddelen voor een beschadigde darm; ze werken namelijk als schuurpapier op een beschadigde darm. Daarnaast zitten er in groenten relatief weinig vitamines en mineralen, dus daarvoor zou je groenten sowieso niet moeten eten. 

Reactie plaatsen

Reacties

Karima
10 maanden geleden

Hoe vaak moet je dit maken?