Kinderen & ontlasting: waarom je als moeder in de gaten zou moeten houden hoe de ontlasting van jouw kindje is

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 14:31

Side note: ik heb een (audio)les opgenomen over ontlasting bij volwassenen. Dat is les 26. Deze vind je in de Umm Meryem Lessen Telegram. Mocht je daar geen toegang tot hebben, vraag me dan even naar de link (bijvoorbeeld via onderstaand formulier of via WhatsaApp)

Een kindje vanaf de leeftijd van ongeveer 24 maanden hoort vaste ontlasting te krijgen. Overigens is dit een proces en hoeft het niet te betekenen dat álle ontlasting met 24 maanden al vast is. Maar het moet wel gaan komen. Vaste ontlasting is overigens een 3 of 4 op de (onderstaande) Bristol Stool Chart.

Het hoort daarnaast geen moeite te kosten om de ontlasting eruit te werken.

Heeft jouw kindje van ongeveer 24 maanden of ouder geen vaste ontlasting? Is de ontlasting bijvoorbeeld te zacht? Of juist te hard? Of is het elke keer weer een verassing wat eruit komt? Misschien zie je wel super veel stukjes onverteerd eten in de ontlasting? Dan is de kans groot dat er iets niet goed gaat in de darmen. Bijvoorbeeld dat de kolonisatie van bacteriën (die rond de 24 maanden plaatsvindt) niet helemaal goed is gegaan, omdat de voeding van 6 maanden tot 24 maanden niet optimaal was (en met optimaal bedoel ik niet dat het 'gewoon gezond' was, want er is echt een groot verschil tussen 'gezonde voeding' en wat een baby zou horen te eten voor optimale darmgezondheid. Kijk, niemand zal zijn baby een lolly geven, dus dat is ook niet wat ik bedoel. Maar vaak is het Westerse begrip van 'gewoon gezond voor de baby' niet super voor babydarmpjes. Met 'gezond' heb ik het dus niet de standaard gekookte worteltjes en appelmoes. Daar hebben de darmen gewoon nauwelijks wat aan. Ik heb het dus over darm-helende voedingsmiddelen en dierlijke voeding).
Ook kan het zijn dat jouw kleintje de verkeerde voeding eet. Zo zijn granen pas verteerbaar vanaf ongeveer 2.5 jaar. Geef je dit (veel) eerder dan kan dit schade aanrichten aan de darmen. Hier kun je gelukkig nog voldoende aan doen. Het is dus dan noodzaak (tijdelijk) met die granen te stoppen, en daarnaast darm-helende voeding aan te bieden, zodat de darmen weer herstellen. 

De ontlasting is dus een goede indicatie van hoe het er in de darmen aan toe gaat.

Gaat het niet goed? Dan zou dit voor gezondheids-gerelateerde problemen kunnen zorgen. Deze kunnen zowel nu als later op gaan spelen. Misschien heeft jouw kindje zelfs al klachten als eczeem, een slechte eetlust, extreem druk gedrag of allergieën. 

Overigens is het ook zo dat als de ontlasting goed is, dit niet zegt dat de darmen ook goed zijn. Ontlasting is één van de indicatoren.

Mijn tip: houd het dus in de gaten en doe er zo nodig wat mee. Dat is echt heel belangrijk, om jouw kindje de beste start te geven. Wellicht zou je qua tijd en moeite even moeten investeren in de gezondheid, maar in sha Allah heeft het daar dan nog 60+ jaren profijt van.

Wat je ermee kunt doen hangt overigens echt af van de soort ontlasting en ook van eventuele andere klachten. Daarnaast zou er gekeken moeten worden wat dan eigenlijk de oorzaak is van deze ontlasting? Dat kan zoals ik al zei te maken hebben met de kolonisatie of met een darmwand die beschadigd is, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld een allergie, doordat er teveel fruit wordt gegeten of juist te weinig vetten. Bij obstipatie zie je overigens vaak dat de lever het zwaar heeft en dat er niet voldoende goede bacteriën aanwezig zijn (tip: geef het sap van gefermenteerde groenten en kijk of dat het probleem al verhelpt). Diarree kan soms veroorzaakt worden door het eten van teveel rauwe voeding (fruit, rauwkost et cetera). Kom je er niet uit? Dan denk ik graag met jou mee!

De vraag van vandaag: hoe is de ontlasting van jouw kindje? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.