9 tips bij obstipatie door het vasten (tijdens de maand Ramadan)

Gepubliceerd op 12 maart 2024 om 19:57

As salamu alaykom,

Vandaag een blog over obstipatie tijdens de maand Ramadan.

Disclaimer: heb je ook obstipatie wanneer je niet aan het vasten bent, dan is er wellicht meer aan de hand. Obstipatie is bijna altijd een teken van een lever die niet optimaal functioneert (een gezonde lever hoort de darmen namelijk te prikkelen) én vaak ook van onvoldoende goede darmbacteriën. En allergieën en voeding die niet bij het lichaam past. Je kunt in dat geval deze tips natuurlijk ook gewoon opvolgen, maar wees je er dan wel van bewust dat je daarmee niet de onderliggende oorzaak aanpakt. En een lever die niet optimaal functioneert én onvoldoende goede darmbacteriën zijn twee dingen die je eigenlijk bij de hoofdoorzaak aan zou willen pakken. 

 Allereerst: waarom zou je obstipatie serieus moeten nemen? Ontlasting bevat gif- en afvalstoffen, die er in principe elke dag uit moeten. Als dit onnodig lang in je darmen blijft, neem je deze gif- en afvalstoffen opnieuw op, met als gevolg dat je klachten kunt krijgen. Geïrriteerdheid, niet lekker in de vel zitten et cetera.

Mijn tips:

1. Drink voldoende water. Als je niet voldoende water drinkt wordt er vocht aan de ontlasting onttrokken, waardoor deze droog wordt en er minder goed uit gaat.

In principe worden andere vloeistoffen dan water niet meegerekend.

2. Eet voldoende (goede) vetten. Hierdoor kan de ontlasting makkelijker uit de darmen 'glijden'. Serveer bij de Iftar bijvoorbeeld een geblende groentesoep. Hier kun je voor het blenden voldoende goede vetten aan toevoegen. Met voldoende bedoel ik 2 eetlepels per bakje (dus niet per pan).

Voorbeelden van goede vetten zijn roomboter, ghee, kokosolie, olijfolie en avocado.

3. Drink warme vloeistoffen met verse gember. Of het nou sterke, verse gemberthee is of pompoensoep waar je flink wat gember aan toevoegt (na het koken er wel weer uit vissen overigens; te vezelig om op te eten): gember zorgt ervoor dat de darmen in beweging komen.

4. Eet voldoende gekookte wortels. Wortels helpen de ontlasting zachter te maken, wat de obstipatie ten goede komt. Een bordje gekookte wortels met een lepel goede vetten erover in een must voor veel mensen.

5. Je bent waarschijnlijk moe, maar probeer toch voldoende te bewegen.

6. Ondersteun je lever. Dit doe je door een voetenbadje te nemen; liefst elke dag één of twee keer. Voor een voetenbadje vul je een pan of bak met (gefilterd) warm water tot de plek waar je enkels komen. Vervolgens voeg je hier 200 gram magnesium sulfaat of magnesium chloride in. Hier zit je zo'n 20 minuten met je voeten in. Vaak helpt dit heel goed.

Magnesiumsulfaat Poeder 100% Bitterzout - Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis! (werkenmetmerken.nl) (de goedkoopste; no spon).

Ook ondersteun je de lever door groenten als broccoli, spruitjes en bloemkool te eten.

Dagelijks brandnetelthee is ook een goed idee.

7. Laat tarwe staan (sorry) en kijk of dit helpt. In principe zou je alles wat Allaah heeft gemaakt moeten verdragen, maar op het moment dat de darmen niet in goede staat zijn - wat bij de meeste mensen helaas niet zo is - kun je dit vaak niet (tot je de darmen hebt aangepakt; daarna kun je het wel weer gewoon nuttigen). 

8. Gebruik een krukje tijdens het ontlasten, zodat de darmen in de juiste positie zijn. 

9. Eet dagelijks een portie goede bacteriën. Bijvoorbeeld uit rauwe yoghurt (liefst niet uit de supermarkt; wel zelf gemaakte of van RauwPower van de biologische winkel). Let op: yoghurt kan ook obstipatie veroorzaken. Lijkt jouw obstipatie erger te worden wanneer je yoghurt consumeert, probeer dan of je vettere zuivel wel goed verdraagt. Denk aan RauwPower hangop (biologische winkel). Ook dagelijks gefermenteerde groenten eten is noodzakelijk voor goede ontlasting. Een instructievideo voor het maken van gefermenteerde groenten heb ik in mijn WhatsApp-groep.

 

Vragen? Of darmproblemen? Ik hoor het graag.

Umm Meryem, diëtiste. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.