Dierlijke voeding vs. plantaardige voeding

Gepubliceerd op 23 april 2024 om 13:21

Bismillah.

# Controversial, controversial...

Dierlijke voeding wordt de laatste decennia in een kwaad daglicht gezet. We hebben geleerd dat dierlijke voeding schadelijk is, en dat het juist volkoren granen, quinoa, groenten en fruit zijn die superveel voedingstoffen bevatten. Vandaag hoop ik je te leren waarom dat absoluut niet het geval is. (ps.: dit is overigens geen zweverige mening maar een uitspraak gebaseerd op proeven uitgevoerd in een laboratorium en ook op mijn eigen ervaring als diëtiste).

Even een woordje vooraf: ik geloof dat alles wat Allaah heeft gemaakt voor ons gezond is. Maar 1) je hebt goed, beter, best. Je kunt je buik maar één keer vullen, dus wat mij betreft is het wijsheid je te focussen op hetgeen waar je het meeste aan hebt. 2) je hebt gezonde darmen nodig om de meeste plantaardige voedingsmiddelen te kunnen verteren. 

 

1. Dierlijke voeding bevat veel meer cruciale voedingsstoffen (ijzer, vitamine B12, vitamine A etc). Hier kan ik een heel verhaal over gaan typen, maar see for yourself in onderstaande tabel.

Daarnaast bevat dierlijke voeding ook veel meer bouwstoffen (eiwitten en vetten). Zeker voor kleine kinderen, die relatief weinig eten maar relatief snel groeien en ontwikkelen - zou ik wel weten welke voeding de hoofdfocus heeft.

Wanneer je kindje dus zijn vlees, vis, kip en eieren wel opeet, maar zijn broccoli niet, dan zou ik me absoluut geen zorgen maken (sterker nog, mijn kinderen krijgen bijna nooit groenten!). Heb jij zelf ooit vol gezeten van een aardappel en een wortel? 

Eet jouw kindje zijn groenten niet maar ook zijn vlees, vis kip en eieren niet, dán heb je wel degelijk een probleem. Het lichaam kan zich dan namelijk niet optimaal ontwikkelen en vroeg of laat zullen de organen en de lichaamsstelsels achteruitgaan. (zie link naar mijn artikel over de gevaren van picky eating).

 

2. Omdat de eiwitten van dierlijke voeding meer overeenkomen met ons eigen lichaam, is dierlijke voeding beter opneembaar. Het kan zo zijn dat er in bonen of spinazie ijzer zit, maar de opneembaarheid is vele malen lager. 

Dat plantaardige voeding moeilijker te verteren is dat zie je ook goed bij kleine kinderen die nog niet voldoende kauwen. Je zult dan regelmatig stukjes druif, paprika en champignon tegenkomen in de ontlasting van je kindje, maar (bijna) nooit stukken eigeel of vis. Voeding die (nog) niet verteerd wordt voegt mijn inziens niks toe.

Welke plantaardige voeding je wel kunt verteren is hangt af van de staat van je darmen. 

 

3. Veel soorten plantaardige voeding bevatten anti-nutriënten. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van nutriënten (voedingsstoffen). Wanneer je deze eet dan worden er voedingsstoffen aan het lichaam onttrokken. Fytinezuur is een bekende anti-nutriënt. 

Ook saponinen en lectinen zijn niet optimaal voor de darmen, en deze komen van nature voor in granen en bonen. Waar een kleine hoeveelheid vaak geen problemen geeft voor gezonde darmen, is een grotere hoeveelheid wel problematisch. Dit kan namelijk een leaky gut in de hand werken, en een leaky gut is de basis van heel veel ellende. 

4. Plantaardige voeding als granen, fruit en bonen voeden de slechte microben (bacteriën, schimmels, gisten). Net als de leaky gut is het hebben van een darmflora die uit balans is een heel groot probleem. Wanneer jouw darmflora uit balans is dan kan dat veel ziektes in de hand werpen.

Wanneer jouw darmflora in balans is dan is dit overigens geen probleem.


''Ja maar...... Niet biologische dierlijke voeding bevat hormonen....''. Dat klopt. Maar de bouwstoffen die je nodig hebt om het lichaam weer op te bouwen bij een leaky gut zitten in dierlijke voeding.

Zie het zo: stel je voor dat je obstipatie hebt en je hebt daarom meer vezels nodig. Maakt het dan uit of je zoete aardappel biologisch is? Nee, tuurlijk niet. Een biologische zoete aardappel bevat evenveel vezels als een niet-biologische zoete aardappel. En dus maakt het voor jouw doel (obstipatie een handje helpen; in dit voorbeeld) niet veel uit.

Is kippenbouillon getrokken van biologische kip gezonder? Absoluut! Maar de gelatine en collageen die in bouillon van niet-biologische kip zit, is even waardevol. En dus genezen mijn cliënten ook zonder biologische dierlijke voeding aan te schaffen. Oh en side note: planten worden ook gewoon bespoten, én zuigen al die gifstoffen in zich op. Dieren hebben dan nog op zich een lever die wat gifstoffen kan kwijt raken.

Ik geef mijn kinderen vele malen liever niet-biologische kip, dan biologische rijst wafels.

 

Conclusie: meer dierlijke voeding is voor de meeste mensen absoluut beter. (overigens wel de juiste dierlijke voeding; niet alle dierlijke voeding is namelijk (even) goed. En dan moet het ook nog op de juiste manier bereid zijn. Maar goed, dat is voor nu te veel om volledig op in te gaan. Ik kan hier namelijk uren over spreken.)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.