Picky eating

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 15:24

Bij deze een artikel over picky eating.

Ken je iemand wiens kind picky is? Dan zou het super fijn als je dit artikel wilt doorsturen. Moge Allah jou belonen.

Wat informatie vooraf

Het gaat er wat mij betreft niet om of jouw kindje een voorkeur heeft voor zoet of niet. Ik denk dat alle mensen wel de voorkeur zouden geven aan brood of rijst wafels ten opzichte van een gekookt eitje of leverpaté. Dat is dan mijn criterium ook niet.

Waar het mij als diëtiste meer om zou gaan is:

- of jouw kindje vlees, vis, eieren, voeding met stukjes, linzen, soepen en groente zonder moeite/een hele poppenkast van jouw kant eet als je dit aanbied (uiteraard kan hij of zij best een productgroep minder lekker vinden)

- wat jouw kindje doet met het eten als je enkel iets met eiwitten en vetten zou geven

- of jouw kindje op visite gewoon met de pot mee eet als dit gezond of anders is. Misschien is dit niet het geval, en neem je zelfs je eigen eten mee of vraag je van tevoren wat er op het menu staat

- of je al het eten moet pureren omdat jouw kindje niet van stukjes houd

- of jij als moeder de maaltijd niet ziet als een strijd; om maar zoveel mogelijk in je kindje te moeten krijgen

- of jouw kindje veel vraagt om zoetigheid (of het nou fruit is of chips)

 

Het is belangrijk om te weten dat alle kinderen in meer of mindere mate wel door een fase van kieskeurigheid heen gaan.

Daarom zou ik je ook adviseren om het in grote lijnen te bekijken.

Echter toont onderzoek wel aan dat 90% van de kinderen hier niet (volledig) overheen groeit

Als jouw kindje hier vanzelf overheen groeit verwachten we dat dat tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar is. Is jouw kindje ouder dan dit, dan zijn de kansen relatief laag dat het zomaar en spontaan opeens vanzelf gebeurt.

Ook is het belangrijk om de weten dat ook gezonde dingen de pathogene (ziekteverwekkende) microben (bacteriën, gisten) kunnen voeden. Natuurlijk is een bosbes beter dan een broodje, maar voor de microben is het beiden gewoon voeding om mee te kunnen vermenigvuldigen. Zou jouw kindje het liefst heel de dag fruit en aardappelen eten, dan is dát wat mij betreft ook reden om verandering aan te brengen. Als dat jouw situatie in dan zijn onderstaande punten ook op jouw situatie van toepassing.

 

Over die goede bacteriën: goede bacteriën werken samen met het lichaam; het lichaam doet dan wat het moet doen. Wanneer er een disbalans is dan is dat anders. Je zult dan ook misschien zien dat het slechte en beperkte eetpatroon van jouw kindje (en dus die disbalans in de darmen) gepaard gaat met andere klachten, bijvoorbeeld in het gedrag, het slapen of met de huid.
Terug naar de bacteriën: slechte bacteriën daarentegen kunnen chemische stofjes naar de hersenen sturen die ervoor zorgen dat je gaat verlangen naar zoetigheid en zetmeel (aardappels/chips). Deze hebben de slechte bacteriën namelijk nodig om te groeien en vermenigvuldigen. Dit is één reden waarom een kindje (of volwassene!) met een darmflora die uit balans is een enorme voorkeur kan hebben voor zoetigheid en voor “lege” producten. Het kan dus heel goed zijn dat niet jouw kind om zoetigheid zeurt, maar zijn of haar pathogene bacteriën. Daarnaast kunnen slechte bacteriën in de mond ervoor zorgen dat gezond voedsel anders smaakt dan dat het daadwerkelijk smaakt.  Jij proeft olijfolie wanneer je olijfolie eet, maar jouw kindje proeft misschien zeep. Bizar, toch? Hij of zij stelt zich niet aan! Mijn advies is om dit serieus te nemen en dit je kind niet kwalijk te nemen. En let’s face it: uiteindelijk heeft ons kind onze darmflora meegekregen én zijn wij diegenen die voor de maaltijden hebben gezorgd, dus je kindje kan daar echt niet veel aan doen (en nee ook jij hoeft je niet schuldig te voelen mama: wellicht wist je niet beter + er is nog genoeg aan te doen).

Wat zijn enkele gevaren van picky eating?

1. Tekorten

Tekorten kunnen zorgen voor klachten die direct merkbaar zijn zoals:

- vermoeidheid 

- niet makkelijk in slaap kunnen vallen

- geïrriteerdheid

- agressie (voornamelijk bij jongetjes 5-8 jaar)

- kort lontje

- slechte concentratie

- snel angstig zijn

- vertraging in de spraak

- huidklachten

- ‘geen uitknop lijken te hebben’

- een langzame ontwikkeling in het algemeen

- weinig eetlust (waardoor het probleem nog meer verergert)

- obstipatie

- frequente bloedneuzen 

- elk virusje oppikken 

Klachten die in de toekomst kunnen ontstaan door deze tekorten:

- ogen die niet meer goed kunnen functioneren (en daarom een bril moeten)

- het lichaam die bij een tekort voorrang geeft aan de vitale organen en dus kan het zijn dat bijvoorbeeld de kaak niet voldoende ontwikkeld kan worden (daar zijn niet voldoende mineralen meer voor over). De tanden gaan dan over elkaar groeien. Gevolg: een beugel (suuuuper duur en ook heel veel werk. Ik had er zelf ook één als kind en moest echt heel regelmatig weer naar de orthodontist gereden worden)

- de hersenen kunnen zich niet optimaal ontwikkelen en dus zal je kindje most likely niet zijn optimale capaciteit kunnen bereiken

- diabetes type 2

- overgewicht

- kanker

- nachtblindheid

- hormonen uit balans

- de lever van je kleintje krijgt niet voldoende voedingsstoffen en kan niet meer ontgiften. Zo word jouw kleintje langzaam aan steeds giftiger van binnen (daar kan geen Epsom salt tegenop)

 

2. Darmen die uit balans zijn.

Okay dit is echt een hele belangrijke. Als je darmen niet in balans zijn dan is de kans dat je overal gezondheid hebt echt heel, heel, heel klein. Allahu alam.

Waar dat toe kan leiden:

- auto-immuunziekten

- huidklachten

- eczeem

- astma

- allergieën, intoleranties

- sowieso gaat bij een abnormale darmflora de lever van je kleintje eraan (die pathogene microben produceren heel veel gifstoffen die de lever moet verwerken. De lever raakt overbelast en kan niet meer goed functioneren). Dit kan er op lange termijn voor zorgen dat de toxiciteit zo groot is dat de ‘overtollige’ gifstoffen in belangrijke organen zoals o.a.  de hersenen opgeslagen worden. Parasieten houden van deze gifstoffen en kunnen in dat orgaan vrijuit.

Er zijn nog tal van andere gevaren maar voor nu laat ik het hierbij.

Het is zo dat picky eating behandelen echt maatwerk is en dus kan ik geen algemene uitspraken doen over hoe je het kunt aanpakken. Geen twee kinderen zijn hierin hetzelfde. Ik begeleid zowel super picky non verbale kinderen met autisme als kinderen die ‘slechts’ een beetje picky zijn: de aanpak is dan natuurlijk heel anders.

Wat ik wel wil zeggen: ook jouw kindje kan uiteindelijk leren eten, in sha Allaah. Don’t lose hope. Soms moet je er even doorheen maar in sha Allaah wordt jouw harde werken beloond.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Selma El bacha
18 dagen geleden

Ik zou graag wat informatie willen.