Vertraagde spraak bij kinderen

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 15:12

Vertraging in spraak kent meerdere oorzaken, ik ga er vandaag een aantal behandelen.

 

Eén van de oorzaken van vertraagde spraak kan zijn celebraal folaat-tekort: folaat (vitamine B11) heeft moeite om vanuit het bloed de hersenen in te gaan.

Kinderen met cebraal folaat-tekort hebben daarom een vele malen hogere behoefte aan folaat.

Is jouw kindje een picky eater en lust het voornamelijk zoete en koolhydraatrijke voeding? Dan krijgt het waarschijnlijk niet de juiste hoeveelheid folaat binnen en kan het zo op deze manier bijdragen aan vertraagde spraak (en daarnaast raakt de darmflora uit balans van bewerkte carbs, wat het probleem uiteindelijk nog veel erger kan maken).

Ik ben overigens in het algemeen geen voorstander van supplementen, en voornamelijk niet voor kinderen met autisme of andere brein-gerelateerde klachten (een paar uitzonderingen daargelaten - zie visolie). Waarom? Supplementen zijn een belasting voor de lever, en uit onderzoek is gebleken dat deze groep kinderen moeite heeft met ontgiften. Het is dus belangrijk de lever (je grootste ontgift-orgaan) niet nog meer werk te geven. Hooguit zou je supplementen kunnen inzetten als onderdeel van de behandeling, omdat er bepaalde supplementen zijn (bijvoorbeeld een goed zink-supplement) die kunnen ondersteunen bij het opwekken van de eetlust. Maar dat is dus in combinatie het het aanpakken en veranderen van de voeding.  Onderaan dit artikel vind je de link naar mijn post over de gevaren - en de definitie - van picky eating.

Uit ervaring kan ik zeggen dat het alhamdoullilah goed mogelijk is om uiteindelijk zelfs de meest picky eaters aan het eten te krijgen. Zo krijgt jouw kindje folaat binnen middels voeding. Het is wel noodzaak om de darmen ook aan te pakken, om zo de opbeembaarheid te vergroten.

Wat zou jouw kindje dan extra moeten eten? Lever, eieren, groene groenten (broccoli, asperge, spinazie) en gefermenteerde zonnebloempitten pasta in vrij grote hoeveelheden (again: als je nu weer denkt “ja maar míj́n kind gaat dat echt niet eten” dan zou ik zeggen: stuur me even een berichtje. Uit ervaring met de kinderen die ik begeleid kan ik zeggen: het kan écht. Picky eating heeft redenen en die kunnen we aanpakken. Weliswaar met kleine stapjes, maar het is écht mogelijk om er te komen)

Tot slot is het goed om te weten dat zuivel  de opname van folaat extra kan blokkeren, bij vertraagde spraak kun je dit beter laten staan en kijken wat er gebeurt.

Foliumzuur is overigens juist afgeraden om te gebruiken, dit blokkeert juist de opname van folaat.

 

• Daarnaast is een tekort aan vitamine B12 ook gelinkt aan vertraagde spraak.

Dit zit enkel in dierlijke voeding: het is van cruciaal belang dat jouw kindje ruim dierlijke voeding binnen krijgt voor onder andere de hersenen en de darmen. Overigens maken de darmen ook zelf vitamine b12 aan als ze gezond zijn #fit for free

 

• Uit onderzoek is verder gebleken dat vitamine E een goed effect heeft op de spraak.

Dit zit voornamelijk in eieren, noten (wel van tevoren fermenteren) en spinazie.

 

Visolie kan ervoor zorgen dat de ontstekingen in het lichaam minder worden en kan zo bijdragen aan de spraak

Visolie is overigens ook altijd een onderdeel van mijn behandelplan wanneer kinderen ADHD hebben. Een tekort aan deze goede vetzuren kan bij kleine kinderen resulteren in slechte slaap, ‘head bangen’ en constante dorst. Bij oudere kinderen kan dit ervoor zorgen dat hij of zij veilig/onveilige situaties niet goed kan inschatten, niet goed mee willen werken, slecht slapen en een slecht korte termijn geheugen. Let op: visolie is hoog in histamine. Heeft jouw kindje hooikoorts en/of andere histamine gerelateerde klachten dan wil je hiermee uitkijken.

 

Probeer bewerkte voeding volledig te vermijden

Hier zit vaak glutamaat in zit. Teveel glutamaat kan de balans met de voor de spraak belangrijke neurotransmitter GABA verstoren en zo bijdragen aan het probleem. Teveel glutamaat in het lichaam kan overigens ook voor stimming (bepaalde ritmische gedragingen) zorgen bij kinderen met autisme. Overigens komt in (zelfgemaakte) ketchup van nature glutamaat voor; mee uitkijken dus.

 

Last but not least: een goede darmflora en beschadigingen aan de darmwand helen zijn hier CRUCIAAL.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.