Waarom cholesterol mijn beste vriend is

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 16:17

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: cholesterol is een extreem belangrijk vet, en een te hoog cholesterol veroorzaakt geen hart- en vaatziekten. Sterker nog: hoe ouder je word, des te gevaarlijker het juist is om een te laag cholesterol te hebben. Zo. Dat is eruit. En nu de uitleg.

In 1950 werd er een hypothese (een veronderstelling of een aanname) geformuleerd, namelijk dat cholesterol hart- en vaatziekten zou veroorzaken. Alhoewel deze hypothese allang verworpen is door vele, vele onderzoeken, zijn er toch bepaalde instanties die zich hier nog aan vast houden. Ook is dit inmiddels een gedachte die in zoveel mensen is vast geroest, dat ik besloot hier een stukje over te schrijven.

Allereerst: cholesterol haal je uit dierlijke voeding als eieren, lever, vet vlees en roomboter.

 

Maar waarom is dit type vet nou zo belangrijk? En waarom adviseer ik mijn cliënten juist dagelijks ruim cholesterol te eten voor optimale gezondheid? Ik ga het proberen uit te leggen.

 

1. Cholesterol is noodzakelijk bij het opnemen van de vet-oplosbare vitamines A, D, E en K. Dit is cruciaal voor eigenlijk bijna alles. Denk aan zicht et cetera.

2. Cholesterol speelt een enorm belangrijke rol bij het zwanger raken én zwanger blijven, omdat cholesterol nodig is bij de hormoonproductie. Heb je er moeite mee zwanger te raken of heb je meerdere miskramen gehad? Dan doe je er goed aan de voeding onder de loep te nemen.

3. Cholesterol is noodzakelijk voor zwangere vrouwen: het zorgt voor een goede groei van de foetus. Ben je zwanger? MEER CHOLESTEROL! Heb je tijdens de zwangerschap relatief weinig dierlijke voeding gegeten, dan wil je je baby of kleintje nu op een cholesterol-rijk voedingsschema zetten (passend bij de leeftijd)! Kipfilet, zuivel uit de supermarkt en spiervlees als gehakt of biefstuk tellen hier overigens niet aan mee. Dit is niet het cholesterol dat ik bedoel. Niet alle dierlijke voeding is hetzelfde qua voedingsstoffen.

4. Onze hersenen zijn een cholesterol-rijk orgaan. Om dit orgaan goed te laten functioneren is het noodzaak voldoende cholesterol te nuttigen. Is jouw kindje een picky eater in de jongere jaren? Heeft het de eerste jaren voornamelijk plantaardig (granen et cetera) gegeten? Dan kan dat helaas blijvende gevolgen hebben..... Maar do not despair, er zijn genoeg middelen die je gericht kunt gaan inzetten om toch optimale hersencapaciteit te bereiken.

5. Cholesterol is betrokken bij de opbouw en herstel (daarover hieronder meer; dit is een belangrijke).

 

Laten we het nu hebben over een te hoog cholesterol niveau, want dat zou schadelijk zijn, niet?

Cholesterol is een vet dat betrokken is bij opbouw en herstel. Op het moment dat het cholesterol te hoog is, indiceert dat dus er iets aan de hand is, en het cholesterol is er dus juist om dat probleem op te lossen. Een hoog cholesterol is dus niet de oorzaak en ook niet het probleem; cholesterol is juist het gevolg; de oplossing! ''Cholesterol isn't the play, it's the flag on the play''. Cholesterol to the rescue, dus!

En wat kunnen dan redenen zijn dat cholesterol to the rescue moet komen? Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er veel laaggradige ontstekingen zijn (hallo leaky gut) of chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels. 


Wat overigens dan weer wel een probleem is als je cholesterol hoog is én je levensstijl (voeding, slaap en stressniveau) niet goed. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het cholesterol gaat oxideren, en dát is dan wel weer schadelijk voor de gezondheid. Je wilt in dit geval zeker niet de hoeveelheid cholesterol verminderen in je voeding. Wat je juist wél wilt doen is:

1. Zorgen voor voldoende beweging.

2. Chronische stress verminderen.

3. Teveel bloedsuikerschommelingen vermijden; zoek uit welke koolhydraten wel en niet bij jouw lichaam passen. Dit is afhankelijk van de staat van jouw darmflora en van de staat van jouw darmwand. 

4. Voldoende groenten en kruiden eten (en eventueel ook fruit. Maar of fruit handig is in jouw situatie hangt ook af van de staat van jouw darmen). Consumeer ook dagelijks knoflook en olijfolie (rauw). Ook avocado's mogen regelmatig gegeten worden.

5. Werk aan de gezondheid van de darmwand. Een darmwand die beschadigd is (leaky gut) staat gelijk aan laaggradige ontstekingen.

6. Bewerkte voeding met transvetten vermijden (melkpoeder, koekjes uit de supermarkt et cetera). 

 

Dus: boter, kaas (of naja. kaas zorgt ook weer voor ontstekingen) en eieren! En verder werken aan de gezondheid van de darmen, werken aan een gezond gewicht & niet stressen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.