Schimmels en candida

Gepubliceerd op 30 juli 2023 om 15:44

Vaak trek in zoet? Kan je maar niet van de koekjes afblijven? Dan hoop ik jou middels dit bericht te leren dat schimmel crème echt geen goed idee is en dat het voor optimale gezondheid nodig is om holistisch naar de microben en het lichaam te kijken.

Wat informatie vooraf. Schimmels zijn een normaal onderdeel van de gezonde darmen. In gezonde darmen komen zeker 80 verschillende soorten schimmels voor.

Op het moment dat de darmflora in balans is (en je genoeg goede bacteriën hebt) dan zorgen de goede bacteriën ervoor dat de schimmels onder controle blijven. De microben (bacteriën, schimmels, wormpjes, protozoa) eten elkaar op, onderhouden elkaar en dit zorgt voor balans.

Op het moment dat iemand niet is opgegroeid met gefermenteerde voeding (en wel met suiker, brood, anti biotica, de anti conceptie pil et cetera) dan heeft diegene hoogstwaarschijnlijk niet voldoende goede bacteriën. 

De schimmels hebben dan kans om te overgroeien tot een parasiet en dat geeft dus die candida overgroei, met bijbehorende klachten. Klachten kunnen zijn: spruw, vermoeidheid, terugkerende urineweginfecties, obstipatie, diarree, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, bijholte-infecties, schimmel op de nagel, ringwormen en gewrichtspijnen. Daarnaast kan candida-overgroei chronische hoest veroorzaken. Recente studies wijzen uit dat een candida-overgroei gerelateerd is aan maagdarmaandoeningen als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Als een onbehandelde candida-infectie zich via de bloedbaan door het lichaam verplaatst kan het de gewrichten aantasten en onder andere artritis veroorzaken. Ook kan het de vitale organen (het hart, de hersenen) aantasten.


Wat kun je hieraan doen?

• Helaas moet heel de voeding op de schop en daarvoor heb ik hier niet genoeg ruimte (en dat is ook te individueel om in een blogpost te delen - ik dien bij het opstellen van een plan namelijk rekening te houden met een aantal factoren). In ieder geval is sterk minderen met simpele koolhydraten een goed, eerste idee.

Knoflook, kokosolie en curcumine kunnen worden ingezet om candida te bestrijden. Uiteraard is dit niet effectief wanneer de rest van de voeding niet wordt aangepakt.

• Wat vaak vergeten wordt: werk aan een zo gifvrij mogelijk leven. Schimmels eten namelijk gifstoffen op, dat is hun taak. Op het moment dat jij je voeding aanpakt maar doorgaat met zwemmen in een zwembad (zwemles uitgezonderd; dat is noodzaak), het gebruiken van reguliere zeep en afwasmiddel, parfum sprayt, luchtverfrisser gebruikt, crèmes smeert et cetera dan is de kans aanwezig dat je er niet volledig af kan komen. De candida zal dan namelijk ik het lichaam moeten blijven om “op te ruimen”.

Heb je je voeding al langere tijd aangepakt (dan heb ik het over minstens één jaar en echt strikt volgens een darm protocol) maar merk je minder resultaat dan je zou willen?

Dan kan dat dus komen doordat jouw gif belasting zo hoog is dat jouw darmen liever kiezen voor de klachten van candida (die irritant zijn) - omdat de candida die gifstoffen dus opeet - dan voor het vrijkomen van die gifstoffen en zware metalen.

Eén voorbeeld kan zijn het hebben van (amalgaam)vullingen in de tanden. Heb jij deze vullingen? Dan raad ik aan dat je zsm (!) professionele begeleiding zoekt wat betreft voeding én een biologische tandarts bezoekt (die je kan helpen en adviseren in het verwijderen hiervan - doe dit aub niet bij je regulieren tandarts want zij halen het er niet op een goede manier uit, waardoor je deze zware metalen kunt inslikken, en daar kun je héél ziek van worden).

• Lactobacilli bacteriën die eten schimmels, dus een product met deze specifieke keten bacterie is aangeraden (rauwe yoghurt of kefir die 24 uur is gefermenteerd. Geen yoghurt uit de supermarkt). Overigens fun fact: deze bacteriën eten alleen de soorten schimmels die wel het lichaam uit mogen. Soubhanallah.

Ik ben er overigens geen voorstander van pro biotica supplementen die specifiek 1 of 2 ketens bacteriën hebben (zoals bijvoorbeeld deze lactobacilli): zo werkt het helaas niet. Ik had gewild dat je één specifieke keten kon inzetten voor bijvoorbeeld eczeem of anger issues maar dat wordt hem niet: het gaat echt om wat je ook doet met de rest van de voeding + de gif belasting + ook nog het ondersteunen van de lever (nu zal je misschien ook begrijpen dat ik niet altijd specifiek hier voedingsadviezen kan geven…).

 

Darmgezondheid is geen quick fix. Het duurt vaak een jaar of 1.5-2.5 om de hoofdoorzaak volledig aan te pakken (en als je de oorzaak van bijvoorbeeld coeliakie of colitis wilt aanpakken nog langer). Maar wat is twee jaar nou op een geheel leven? Als je 30 bent en begint dan ben je in sha Allaah met 32 jaar klaar en heb je nog alle komende jaren profijt.

Wat de hoofdoorzaak van je darm gerelateerde klachten aanpakken betekent is dat je maand voor maand zult merken dat klachten zullen verdwijnen, je mood zal verbeteren, dat je energie beter word en dus je algehele gezondheid.

Een geliefde zuster met wie ik laatst een consult had zei na een kleine peptalk van mij heel mooi: “dus eigenlijk is het aanpakken van de darmen sadaqa jariyah (langlopende liefdadigheid), want als je als vrouw je darmen aanpakt en goede darmen hebt, dan zullen je kinderen in sha Allaah gezond zijn. En dan zullen zij weer gezonde kinderen baren.”

Zo pak je dus jezelf aan, en help je tegelijk je nakomelingen. (En trust me: het is makkelijker om alleen jezelf aan te pakken -voordat je kinderen krijgt -, dan om dat niet te doen en uiteindelijk jezelf én je kinderen moeten aanpakken).

Ook hadden we tijdens het consult erover dat we als moeders vaak denken dat we ons leven willen geven of een kogel willen vangen voor onze kinderen. Super goed.

Maar waar eigenlijk veel meer noodzaak in zit is dat we onze kinderen gezond baren en gezond opvoeden (zodat ze opgroeien zonder eczeem, zonder allergieën, zonder slaap problemen, zonder hoog gevoelig te zijn, zonder uitbarstingen te hebben, zonder anxiety te hebben). Het is ibaadah.

Het is wat wij horen te doen voor onze gezinnen: onszelf en onze gezinnen voeden, zodat we optimale gezondheid en energie hebben om Allaah te kunnen aanbidden. Is it easy? Nee, zeker niet altijd. Maar goed, je gebeden doen is ook niet makkelijk. Sadaqa geven is soms ook pijnlijk. Wegblijven van de zondes is ook niet altijd een peulenschil. Om succes te hebben in het leven moet je in staat zijn jezelf te disciplineren. Dat geldt voor daden van aanbiddingen, maar ook voor wat je in je mond stopt, voor je telefoongebruik  et cetera.

Moge Allaah ons allen in staat stellen om een leven te leiden vol energie, goede gezondheid en met geaccepteerde aanbiddingen 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.