4 manieren hoe je op zuivel kunt reageren

Gepubliceerd op 31 juli 2023 om 17:02

“Ik kan niet tegen zuivel” is een zin die ik als diëtiste vaak hoor.

In deze post hoop ik jou te leren dat volledig zuivel laten niet altijd nodig is, en dat het afhangt van op welke manier je op zuivel reageert.

 

Er zijn verschillende situaties:

1. Je reageert op zuivel omdat je een lactose-intolerantie hebt. 

In dit geval kun je (rauwe) melk, room, yoghurt en kefir uit de supermarkt en zachte kazen niet verdragen.

Echter kun je in dit geval (producten gemaakt van) yoghurt en kefir wel verdragen, mits ze 24 uur zijn gefermenteerd.

Lactose is namelijk een melksuiker en deze wordt opgegeten door de bacteriën tijdens het fermentatie proces. Na zo’n 24 uur fermenten zit er geen lactose meer in de zuivel (en dus is de zuivel dan flink zuur). (Yoghurt en kefir uit de supermarkt worden slechts zo’n 8 uur gefermenteerd en bevatten dus wel lactose.)

In principe kun je met een lactose-intolerantie wel harde kazen eten. Echter duidt een intolerante erop dat het niet helemaal goed gaat in de darmen, en kaas is dan een enorm lastig product om te kunnen verteren.

Voedingsmiddelen eten die je niet goed verdraagt draagt bij aan het niet in optimale conditie zijn van je darmen, en dus maak je het probleem dan indirect erger.

Mijn advies: geniet bij een lactose-intolerantie lekker van jouw rauwe kefir of yoghurt (zelfgemaakt van rauwe melk of van RauwPower uit de bio supermarkt; deze is lang gefermenteerd), maar blijf weg van alle kazen en eigenlijk ook van alle lactose-vrije (geknutselde!) fabrieksproducten die juist de darmen nog zwakker maken.

Ik vind het belangrijk om te vermelden dat een lactose-intolerantie vaak in zo’n 8-12 weken kan genezen mits je je voeding even super strikt maakt (voor de vrouwen die ik begeleid: fase 1). Misschien de investering qua tijd en moeite waard.


2. Je reageert op zuivel omdat je de foute vorm van zuivel gebruikt

Wat ik daarmee bedoel is dat melk uit de supermarkt is dood gekookt (de enzymen zijn vernietigd) en dus is het lastig te verteren.

In dit geval kun je kijken of rauwe 24-uur gefermenteerde kefir of yoghurt wel goed gaan. Zelfde geldt voor ghee (geklaarde boter ofwel smen) en roomboter. Deze zijn een stuk makkelijker voor de darmen dan kaas, melk en yoghurt uit de supermarkt.

 

3. Je reageert op rauwe, gefermenteerde zuivel

Dit zou kunnen komen doordat je een detox-reactie hebt. De goede bacteriën (en gisten) uit kefir en yoghurt eten wat slechte bacteriën uit jouw darmen op + voorzien je van nieuwe stammen bacteriën. Als je nieuwe stammen bacteriën inbrengt dan hoor je daar wat van te merken; dit betekent namelijk dat het een stam is die je nog niet had; de darmflora wordt meer divers. Dit is iets goeds!

Dit alles tezamen kan wat klachten veroorzaken: vaak zie je dat de klachten bij genezing eerst wat toenemen alvorens af te nemen. Echter is het niet de bedoeling dat je een mega reactie hebt, dan reageer je er misschien toch niet goed op, of heb je niet langzaam genoeg opgebouwd. Hoe zieker je bent, hoe langzamer je dient op te bouwen. Sommige mensen moeten echt bij een druppel beginnen!

Wat kan je merken van deze detox-reactie? Dat is voor iedereen verschillend: huidklachten verergeren wat, diarree, hoofdpijn, extreme geïrriteerdheid, je hoofd die maar niet wakker word…


4. Je reageert op zuivel omdat je een geconstateerde koemelk-allergie hebt

Kijk, deze dien je wel serieus te nemen. Allergieën komen door zwakte in de darmen en zijn zeer zeker goed geneesbaar als je de darmen aanpakt middels een strikt protocol.

Dus: vermijd zuivel (tijdelijk!) en werk aan de oorzaak. Na de genezing kun jij de rest van het leven genieten van zuivel.

 

Heb jij last van zuivel? En in welke vorm?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.