10 voedingstips bij buikgriep

Gepubliceerd op 19 augustus 2023 om 14:24

Ik deel vandaag met jou wat ik doe wanneer wij thuis buikgriep hebben.

1. Bij buikgriep hoef je (of hoeft je kindje) niet te eten als er geen eetlust is; volg hierin je gevoel. Trek? Eet dan wat lichts (wat dat kan zijn leer je hieronder). Geen trek? Dan niet eten. Simpel.

Wat je in ieder geval beter niet kunt doen is je kindje wat (zoets) geven 'zodat het in ieder geval wát eet'. Er is namelijk een goede reden waarom de eetlust bij buikgriep sterk verminderd is: op het moment dat je niet heel de dag bezig hoeft te zijn met voedsel verteren is er meer energie over voor herstel. 

2. Oma wist wat ze deed toen ze kippensoep voor je maakte wanneer je ziek was. In kippensoep zit namelijk gelatine, en gelatine boost het immuunsysteem. Daarnaast vult een kopje kippensoep je vocht- en natriumbehoefte aan. 

Tip: zorg ervoor dat je altijd één kilo drumsticks in de vriezer hebt liggen. Op het moment dat je (of iemand uit jouw gezin) ziek word gooi je ze (bevroren) met 1.5 liter water, één eetlepel zout en één theelepel zwarte peperkorrels in de pan en vervolgens kook je dit op zeer zacht vuur gaar. Dit kost je dan maximaal vijf minuten in de keuken. 

Om je kippensoep een upgrade te geven kun je er plakjes gember of plakjes knoflook in doen (eet ze echter niet op; zie punt 4)

Alhoewel je ook voor andere soorten bouillon kunt gaan, is kippenbouillon het meest makkelijke verteerbaar.  

3. Eet honing. Honing heeft antibacteriële eigenschappen, waarvan is bewezen dat het tot snellere genezing kan leiden.

Omdat ik niet zoveel vertrouwen heb in honing uit de supermarkt, haal ik mijn honing het liefste van een imker of van ECO Honing (niet gesponsord; wel de goedkoopste prijs voor echte, rauwe honing).

4. Vermijd bij buikgriep tijdelijk alle (of zoveel mogelijk) vezels.  Alhoewel vezels normaal gezond zijn voor de darmen en voor het lichaam, wil je ze in het geval van diarree vermijden. Dat betekent dus het liefst even geen groenten, geen fruit, geen granen en geen bonen. 

Lukt dit niet? Vermijd dan in ieder geval rauwe vezels (fruit, rauwe groenten).

5. Eet wat zachtgekookte eitjes indien dit lekker klinkt en je ze goed verdraagt.  Gekookte eieren zijn vrij mager, en magere dingen vallen vaak wat beter wanneer je ziek bent. Ook bevatten gekookte eieren veel bouw- en voedingsstoffen, en die kun je in het geval van buikgriep (waarbij je weinig binnenhoud en mogelijk tekorten oploopt) wel gebruiken.

6. Drink whey (het waterige, dunne gedeelte van rauwe yoghurt of kefir), dit zorgt ervoor dat de ontlasting wat indikt. 

7. Drink thee van hibiscus, pepermunt of kamille. Na het afkoelen kun je er eventueel wat honing in doen. 

8. Neem echinacea ter ondersteuning van de weerstand. Zie afbeeldingen hieronder voor welke ik aanraad. Links voor kleintjes vanaf 6 maanden; rechts voor volwassenen (let op: deze bevat gelatine).

(Tekst gaat door onder de afbeeldingen)

 

9. Neem een paar eetlepels gefermenteerd (zuurkool)sap. Zorg dat je dit standaard in huis hebt, zodat je het kunt gebruiken wanneer je ziek bent.

Vooral zuurkoolsap is interessant, omdat het - naast goede bacteriën - ook vitamine C bevat.

10. Wees je ervan bewust dat wanneer je eenmaal beter bent, je lichaam erg zwak is geworden. Je hebt immers een tijdje niks binnen kunnen houden; de kans dat je wat tekorten hebt is aanwezig (zeker als je ook borstvoeding geeft of zwanger bent!). Extra goed voor jezelf zorgen in de weken na de buikgriep is noodzaak.

Dagelijks een paar gekookte eitjes, orgaanvlees en roomboter heb je nodig bij het herstel. Daarnaast doe je er goed aan de bewerkte voeding even te laten staan.

Tot slot: heb je het idee dat je elk virusje oppikt en/of dat je vaak (buik)griep hebt? Dan doe je er goed aan je darmen aan te pakken, want 80% van de weerstand wordt daar bepaalt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.