Antibiotica en de darmen

Gepubliceerd op 6 januari 2024 om 10:40

 

Vandaag een post over antibiotica. Wat het is, waarom het nodig kan zijn en wat de gevolgen kunnen zijn.

 

Laten we beginnen bij het begin; want wat is antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die genomen kunnen worden voor een ontsteking door een bacterie. Wanneer je een ontsteking hebt door een virus heeft antibiotica (dus) geen effect.

Er zijn verschillende soorten antibiotica en ze veroorzaken allemaal een andere mate van schade. Macroliden (spiramycine, claritromyne en erythromycine) is een goed voorbeeld van een heftige, snel werkende groep. Penicilline (o.a. amoxicilline en piperacilline) is weer een wat mildere (maar nog steeds gewoon antibiotica!).

 

Effecten van antibiotica

Alhoewel antibiotica noodzaak kan zijn, is het wel belangrijk om te beseffen dat het heel veel effect heeft op de darmen.

Antibiotica doodt namelijk niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede. En de goede heb je nodig voor zowat alles in je lichaam.

De goede bacteriën zijn cruciaal voor onder andere je mentale gezondheid, voor het goed kunnen verteren van je voeding en voor je hormonen.

Ook is na een kuur antibiotica de weerstand 6 maanden of meer uit balans (zeker in het geval van baby’s en jonge kinderen). Dit betekent dat je veel vatbaarder bent voor andere bacteriën, virussen en ziekteverwekkers. Waardoor je soms weer opnieuw antibiotica krijgt. En dus wéér sneller ziek kunt worden. Dit is een cirkel waar je uit kunt komen, maar waarvoor je wel je voeding volledig om zou moeten gooien.

Daarnaast verhoogt antibiotica de kans op het krijgen van allergieën (ook anafylactische) en astma bij baby’s en jonge kinderen.

 

Overigens krijgen 4 tot 10% van de pasgeboren baby’s in Nederland krijgen preventief antibiotica omdat er mogelijk een levensbedreigende infectie kan ontstaan. Dit betreft breedspectrum antibiotica, waarbij een zo breed mogelijke groep bacteriën dood wordt gemaakt. Het effect hiervan op de gezondheid van deze baby’s is gigantisch.

Ik bedoel hier overigens niet mee te zeggen dat geen enkele baby ze meer toegediend zou moeten krijgen. Wat ik wél bedoel te zeggen is: win goed advies in van een professional alvorens een keuze te maken. En als je de keuze maakt om te gaan voor antibiotica, wéét dan dat wanneer je baby zes maanden is, er werk te verrichten is. (Dán kun je namelijk starten met bijvoeding en precies díé voeding gaan inzetten die de darmen en lever weer opbouwen. Doe je dit overigens met zes maanden niet (maar ga je in plaats daarvan met zes maanden random beginnen met voeding als groenten en fruit), dan is uit onderzoek gebleken dat zelfs rond de eerste verjaardag (twaalf maanden na het toedienen van de antibiotica!) de schade nog zichtbaar is.

Heeft jouw baby antibiotica toegediend gekregen in zijn of haar eerste levensjaar, zoek dan goede begeleiding van iemand die werkt met natuurlijke, darm-opbouwende voeding. Wacht hier alsjeblieft niet mee tot je lieve baby’tje een peuter of kleuter wordt en klachten ontwikkelt (én wellicht naar school zal gaan en dus niet altijd meer onder jouw vleugel is. Hoe jonger jouw kindje is, hoe makkelijker het zal gaan).

 

Antibiotica of zelf uitzieken?

Vraag wanneer je antibiotica krijgt aanbevolen specifiek aan jouw arts wat hij denkt dat er gebeurd als je geen antibiotica neemt. Is het ziekteverloop dan enkel wat korter of minder hevig? Of kan het dan zorgen voor een levensbedreigende situatie of schade die niet meer te herstellen is?

Het is namelijk zo dat antibiotica bij een oorontsteking zorgt voor een een ziekteverloop van één dag minder, ten opzichte van wanneer je geen antibiotica neemt. Is dat voor jou de trade off waard? In de praktijk betekent dat misschien deze week een nachtje betere slaap met een ziek kindje, maar een zeer verhoogd risico op andere ontstekingen en veel sneller en vaker weer ziek worden.

Wanneer je antibiotica gebruikt voor keelpijn reduceer je het ziekteverloop met 16 uur. Again: traid off worh it?

Meer voorbeelden zijn er, maar het zijn er te veel om heel gedetailleerd op in te gaan.

Met bijvoorbeeld een blaasontsteking wil je er juist wel weer op tijd bij zijn: een onbehandelde blaasontsteking kan zorgen voor heel veel ellende (ps.: ik heb een audio-les opgenomen over blaasontstekingen. Als je er op tijd bij bent kun je heel goed D-mannose in zetten. Doe je dat niet of heeft dat geen effect, ga dan absoluut voor antibiotica. Ga niet zelf spelen met je gezondheid maar schakel een goede professional in voor begeleiding. Laatste wat je wilt is een bloedvergiftiging omdat je je blaasontsteking zelf wou behandelen.).

 

De darmen

Omdat door een antibiotica kuur (bijna) alle goede bacteriën doodgaan, is het cruciaal dagelijks weer goede bacteriën toe te voegen.

Deze krijg je idealiter binnen middels jouw voeding. Neem bijvoorbeeld voor het slapengaan een flinke hap gefermenteerde groenten als zelfgemaakte zuurkool of echte, gefermenteerde augurken. (Augurken en zuurkool uit de supermarkt bevatten overigens geen goede bacteriën en zijn hiervoor dus niet geschikt. Ook de zakjes zuurkool uit de biologische winkels zijn verhit, en bevatten dus geen goede bacteriën meer).

 

Heb je geen gefermenteerde groenten in huis op het moment dat je een antibiotica kuur krijgt, dan zijn rauwe kefir en rauwe yoghurt goede opties. Zo’n 100 ml per dag is een prima begin. Langzaam opbouwen tot zo'n 500 ml per dag. (Tenzij je neigt naar obstipatie overigens; dan geen kefir of yoghurt). Deze rauwe kefir en yoghurt kun je zelf maken. Echter heb je wellicht geen mogelijkheid dit te doen op het moment dat jij (of je kindje) ziek bent. Wellicht is het dan een optie om iemand langs de biologische supermarkt te sturen: daar verkopen ze namelijk Rauw Power yoghurt en kefir. Deze zijn – de naam zegt het al – gemaakt van rauwe melk. Deze producten zijn overigens ook goed te bestellen via een website als Odin.nl (no spon).

 

Wil je om wat voor reden dan ook geen van bovenstaande producten gebruiken, dan adviseer ik je pro-biotica capsules te bestellen. Bio-cult is een prima merk. Voor de kleintjes heb je de Bio-cult infantis variant. Weet echter wel dat pro-biotica capsules vele malen minder krachtig en potent zijn dan gefermenteerde voeding. Echte, gefermenteerde voeding heeft dan ook altijd de voorkeur.

Wanneer je pro-biotica capsules kiest dan open je voor gebruik de capsule en mix je dit met één eetlepel water. Dit laat je ongeveer tien minuten staan en vervolgens neem je dit pas in. Op deze manier gaan er veel minder van de (gevriesdroogde) bacteriën dood door je maagzuur.

 

Je neemt de antibiotica doorgaans tijdens de maaltijd. Als je de laatste dosis tijdens het avondeten neemt, dan is voor het slapengaan het perfecte moment om bacteriën (gefermenteerde groenten, kefir, yoghurt of pro-biotica capsules) in te nemen. Zorg er in ieder geval voor dat er zo’n vier uur tussen de inname van de antibiotica en de inname van goede bacteriën zit.  

Gebruik het gefermenteerde product minstens zes maanden na het nemen van antibiotica.

 

Je mag tot slot absoluut meerdere van deze gefermenteerde producten met elkaar combineren voor beter resultaat.

 

Naast het toevoegen van goede bacteriën is het ook enorm belangrijk het darmslijmvlies te herstellen. Dit doe je door zelf getrokken kippenbouillon te consumeren. Dit verlaagt overigens ook de ontstekingen in het lichaam en geeft de weerstand een boost. Nadat je voor jezelf een beker bouillon hebt ingeschonken kun je hier geraspte gember, geraspte kurkuma en een teentje geperste knoflook aan toevoegen. Laat dit vijf minuten staan en zeef ze er dan uit.

Probeer voor een periode van minstens drie maanden elke dag minimaal één mok zelf getrokken bouillon te drinken. Bouillon van  vis en vlees mogen overigens ook. Dit advies is voor baby’s vanaf zes maanden (geef ze echter tot twaalf maanden zoutloze, kippenbouillon zonder toegevoegde kruiden).

 

Verder is het enorm belangrijk om bewerkte voeding tijdelijk te laten. Bewerkte voeding voedt namelijk de slechte bacteriën, waardoor deze (of schimmels als Candida Albecans) de mogelijkheid hebben om te overgroeien.

 

Minder daarnaast ook met gezonde voeding die de slechte bacteriën voeden. (Welke dat zijn hangt weer een beetje af van de mate van jouw klachten. Granen tijdelijk laten is sowieso wel een goede stap). Wanneer de darmen weer hersteld zijn dan kun je deze weer eten. (Tenzij je vòòr het innemen van de antibiotica al darm gerelateerde problemen had. In dat geval is het misschien wijzer eenmalig de voeding om te gooien en zo de darmen te genezen, bi Indi Llah. Om vervolgens – na de genezing – wel weer je hele leven goed bereide granen te kunnen eten).

 

Tot slot is het profijtvol om meer uien en knoflook aan je voeding toe te gaan voegen. En dan het liefst goed gaar gekookt; bijvoorbeeld gekookt in de bouillon. Ook spruitjes, broccoli en bloemkool wil je nu extra eten. Wanneer je vòòr het gebruik van de antibiotica kuur geen heftige darm klachten had, dan kun je ook dagelijks een handje bessen eten. (Mensen met heftigere darm klachten kunnen rauw fruit beter laten staan).

 

De lever en de nieren

Wist je verder dat een antibiotica kuur ook een grote klap is voor de nieren en de lever? Dat komt enerzijds omdat medicijnen verwerkt moeten worden door de lever en de darmen, maar ook omdat de dode bacteriën door de lever afgevoerd moeten worden. Het is daarom noodzaak om tijdens de antibiotica kuur de lever en de nieren te ondersteunen.

De allerbeste manier om dat te doen is om voeding te gaan consumeren die aansluit bij jouw lichaam en jouw behoeften. De juiste voeding bevat namelijk díé bouwstoffen, vitamines en mineralen die de organen precies hetgeen geeft wat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. In tegenstelling tot gezonde voeding, belast bewerkte voeding juist de lever. Laat deze daarom ook om deze reden staan.

 

Daarnaast kun je in gaan zetten op kruiden als mariadistel en paardenbloem (zie afbeeldingen hieronder voor goede producten). Ook glutathion is een goede keuze tijdens een antibiotica kuur.

 

Probeer ook dagelijks een flinke mok thee van kruiden als guldenroede of brandnetel te drinken.

 

Let er verder op dat je je lichaam niet nog verder belast met chemische schoonmaakmiddelen, deo, zeep en shampoo. Ook deze moeten namelijk door de lever verwerkt worden.

 

Je lichaam voorbereiden op een geplande antibiotica kuur

Wist je dat je je lichaam kunt voorbereiden op een geplande antibiotica kuur? Vanwege het feit dat deze post wel erg lang wordt heb ik momenteel geen tijd meer om daar verder op in te gaan, maar wellicht komt die er in te toekomst nog.

 

 

Ps. Onderstaande producten zijn no spon

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.