Waarom ik geen voorstander van supplementen, bloedonderzoek en ontlasting onderzoek ben

Gepubliceerd op 18 januari 2024 om 17:19

Ik krijg als diëtiste vaak de resultaten van darmonderzoeken van m’n cliënten te zien.

 

Dit is waarom ik ze (bijna altijd) onzin en onnodig vind. 

 

1. Een goede (!) natuurdiëtiste of specialist op het gebied van darmen kan zonder zo’n test, aan de hand van jouw symptomen en klachten al zien wat er gaande is.

Daarnaast vertelt jouw huidige eetpatroon én dat uit jouw verleden ook al heel veel. En ook jouw eventuele medicijngebruik. En die informatie is eigenlijk (bijna) altijd genoeg.

Of het nou gaat om Candida, leveroverbelasting, ontstekingen, parasieten of leaky gut et cetera et cetera onderzoeken zijn wat mij betreft niet nodig. Want je kunt ook gewoon gelijk je voeding aanpassen op basis van de symptomen en dan verbeteren en genezen bovenstaande punten dus ook.


2. De behandeling (begeleiding) van zowel ontstekingen als leaky gut, Candida et cetera et cetera is in grote lijnen hetzelfde.

Goede voeding zorgt er namelijk voor dat het milieu van de darmen dusdanig goed wordt gemaakt waardoor:

A) Candida vanzelf wordt gebalanceerd (als je daarvan dus een overgroei hebt)

B) De lever minder gifstoffen gaat aanmaken.

Remember dat ik vaak heb gedeeld dat een darmflora die uit balans is de grootste bron is van toxiciteit in het lichaam? Je kunt leuk in de weer met allerlei kruiden, kuren en supplementen maar naast een mooie extra zijn ze geen behandeling op zich. Daarvoor heb je toch echt voeding. Niet hier en daar wat doen maar gericht aan de slag.

Onthoud: een ongezonde darm = altijd een ongezonde lever. Punt. Je kunt wel je lever ondersteunen maar als de voeding niet op de schop gaat dan is dat tijdelijk. Dan kan je over een jaar weer zo’n onderzoek gaan doen en moet je weer aan de supplementen en kruiden ( 💴 ) omdat het probleem niet bij de hoofdoorzaak is aangepakt.

C) De darmwand wordt geheeld waardoor de ontstekingen weg gaan.

D) Parasieten vrijwillig het lichaam verlaten.

Et cetera et cetera


3. Na de onderzoeken krijg je 9.5 van de 10 keer een flut voedingsadvies.

”Ja mevrouw, gluten gaan moeilijk dus doe maar rijstwafels”. Lactose is ook een boosdoener bij u dus dat gewoon vermijden. En u heeft Candida dus vanaf nu carbs zoveel mogelijk vermijden. Koop je onze supplementen ook? Die gaan je écht helpen, mevrouw."

Soubhanallaah waar gaat dit over? Allaah heeft ons begunstigd met zoveel gunsten en wij gaan heel ons leven allerlei zaken vermijden?

Is het dan niet fijner om de hoofdoorzaak aan te pakken? De darmen behandelen middels voeding, zodat de darmen sterker worden en je de rest van je leven kunt genieten van al hetgeen dat Allah voor ons heeft gemaakt? En zodat je lichaam zo gevoed is dat het géén dure supplementen nodig heeft.

Als je voeding goed is heb je geen supplementen nodig. En als je voeding niet goed is.. Tja...
Mijn cliënten zijn stuk voor stuk genezen met enkel en alleen voeding, en als ik zeer sporadisch de mineralen laat checken dan zijn die helemaal perfect. (En toch blijven mensen zeggen dat er 'tegenwoordig in voeding niet meer voldoende mineralen zitten.... Dit klopt dan toch niet?!)


4. Ze kosten makkelijk tussen de €300 en €500. Dat is belachelijk veel geld. En dan heb je verder nog geen behandeling of supplementen.


5. De onderzoeken zijn niet altijd (volledig) betrouwbaar (neem als voorbeeld een parasietenonderzoek). 


Wil je de hoofdoorzaak aanpakken dan kun je wat mij betreft dit dus allemaal overslaan en gelijk gericht op de voeding gaan inzetten.

 

Zo’n 80-90% van de mensen hebben geen onderzoeken (zware metalen testen oid) nodig na het aanpakken van de voeding. Die 10-20% die dat wel nodig heeft merkt na ongeveer een jaar op de juiste wijze (!) de voeding te hebben aangepakt nog onvoldoende resultaat en kan dán gericht onderzoek laten uitvoeren (en dan niet door  mij, want ik heb daar niet voldoende ervaring mee).

 

PS: Ben jij een professional en heb jij een andere mening? Dan is dat helemaal prima. Dit is echter mijn mening <3.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Fatiha
4 maanden geleden

Salam wa alaikoem,

Mag ik vragen hoe het bij jou te werk gaat als ik advies nodig heb over voeding etc.

Met vriendelijke groet
Fatiha

Umm
4 maanden geleden

Salaamu alaykoum warahmatoelah wabarakatoeh Ik Heb nav dit bericbt een reactie verstuurd mast lees het niet terug?
Gayr InchaAllaah