De titel van deze post is absoluut niet bedoeld om 'lekker catchy' over te komen of om via google nieuwe mensen aan te trekken. Ik ben er oprecht van overtuigd dat je deze informatie dient te weten alvorens 'gezond' te gaan eten. Ik merk namelijk dat er veel vrouwen zijn die oprecht hun best (willen) doen met gezonde voeding, maar het niet goed aanpakken. En dan bereik je niks of te weinig. Dat is zonde.
Okay, daar gaan we.
1. Veel mensen denken dat hun darmen gezond zijn wanneer hun ontlasting gezond is (gezond = de vorm van een worst en het komt er zonder moeite volledig uit), hun buik niet opgezet is en er geen pijn in darm- en buikgebied is.
Echter klopt dat helemaal niet. Darm gerelateerde klachten uiten zich bij iedereen anders. Bij de ene persoon uiten die klachten zich inderdaad in het maag- en darmgebied. Maar bij veel meer mensen uit het zich op heel andere manieren, die ook zeker gelinkt zijn aan de darmen.
Bij de ene persoon uiten darm gerelateerde klachten zich in de huid (eczeem, psoriasis, acne, rosacea).
Bij een ander persoon uiten deze klachten zich in hersenen die niet optimaal functioneren (depressie, neerslachtigheid, autisme, kort lontje, vergeetachtigheid, schizofrenie et cetera).
Bij weer een ander persoon uiten deze klachten zich in hormonale disbalans (slecht kunnen in- of doorslapen - ook bij kinderen! -, menstruaties die niet perfect zijn, weer de acne, haargroei op het gezicht bij de vrouw et cetera).
Et cetera, et cetera.
Het klopt dus niet dat wanneer de ontlasting gezond is, de darmen gezond zijn.
2. Veel mensen denken dat dat alles wat Allah voor ons heeft gemaakt (= alle onbewerkte, 'clean' voeding), gezond is. Dit is ook wel zo.
Echter is het zo dat als je darm gerelateerde klachten hebt, er heel veel voedingsmiddelen zijn die jij niet kunt verteren.
Zo zijn bonen gezond, maar als je darm gerelateerde klachten hebt dan zullen ze je darmen beschadigen. En zo is tarwe voor gezonde mensen echt prima, maar kun je dit (meestal) niet verdragen wanneer je ongezonde darmen hebt.
Heel cliché, maar ''je bent niet wat je eet, maar wat je verteert'' klopt echt. En ook: ''one mans meat is another mans poison'' klopt.
Hoe meer klachten iemand heeft = hoe minder voedingsmiddelen diegene kan verdragen.
Ook is het zo dat op het moment dat jouw darmflora uit balans is, die pathogene microben zich ook voeden met de 'gezonde voeding' als fruit, boekweit en noten.
3. Veel mensen denken dat 'gezond eten' voldoende is om deze darm gerelateerde klachten op te lossen, bi idni Llah.
Dit is echt een hele grote misconceptie.
Op het moment dat jouw darmwand beschadigd is dan is het de bedoeling dat je je lichaam die bouwstoffen geeft om de beschadigingen aan de darmwand weer op te vullen, zodat de darmen weer gaan functioneren en klachten verdwijnen. Deze bouwstoffen zitten in specifieke voedingsmiddelen (zoals in bijvoorbeeld zelf getrokken vlees- vis of kippenbouillon). Deze bouwstoffen zitten niet in 'algemene gezonde voeding' (zoals bijvoorbeeld in een avocado. Ja, de avocado is gezond - tenzij je klachten dermate heftig zijn dat je deze niet verdraagt - maar gaat niet die darmwand opbouwen; en daarmee helpt het dus niet mee aan de genezing van jouw klachten).
In het verlengde hiervan: alleen maar voeding (lactose, gluten) weghalen uit jouw eetpatroon zal dan misschien wat verlichting geven, maar gaat niet de hoofdoorzaak aanpakken. Er is namelijk een reden waarom je niet tegen lactose en gluten kan. En die oorzaak (beschadigde darmwand en darmflora die uit balans is) kun je aanpakken. Ik vind het persoonlijk zonde om heel je leven bepaalde gunsten van Allaah te vermijden. Wij konden eerst bijvoorbeeld geen tarwe verdragen. Toen hebben we het inderdaad weggelaten. Maar tijdens het weglaten van dat moeilijk te verteren voedingsmiddel hebben we ook de darmen aangepakt. En nu verdragen we het wel, alhamdouLlilah.
4. Veel mensen denken dat voeding alleen voldoende is om van de darm gerelateerde klachten af te komen. Dit klopt maar gedeeltelijk. Het is namelijk noodzaak om ook de lever te ondersteunen, wanneer je de darmen aanpakt. De lever moet tijdens het genezingsproces namelijk heel wat afvalstoffen et cetera kwijt. Ondersteun je de lever niet, dan is de kans groot dat je je juist slechter zult voelen.
(Side point: als de lever gezond zou zijn, zou hij geen ondersteuning nodig hebben. Echter is het zo dat wanneer de darmen niet gezond zijn, de lever dat ook niet is. Dus tijdens het herstelproces van de darmen is het noodzaak aandacht te besteden aan de lever).
5. Veel mensen denken dat de darmen in een paar weken genezen zijn. Op het moment dat je 20, 30 of 40 jaar je darmen (bewust of onbewust) hebt afgebroken met ongezonde voeding/voeding die wel gezond is maar niet goed bereidt is/je je darmflora vanaf dat je zes maanden oud was nooit hebt gevoed met gunstige bacteriën dan kun je die schade niet in drie weken rechttrekken.
We leven in een tijd waarin alles makkelijk, snel en nu nu nu moet. Zo werkt het gewoon niet. Er zijn overigens vele therapeuten die daar op in spelen en je allerlei supplementen, detox-kuren, pillen en poeders willen verkopen. Maar zo werkt het niet.
Wil je de optimale versie van jezelf worden, dan is het echt noodzaak de voeding langdurig aan te passen. Ikzelf vind het een gunst dat iemand na 30 jaar niet goed gegeten te hebben (want denk ook aan hoe wij zijn opgegroeid; onze moeders wisten vaak écht niet wat gezond was en we hebben vaak dagelijks suiker en zooi gegeten) zich na 6 maanden al véle malen beter kan voelen.
PS: ik krijg bijna dagelijks met berichtjes waarin wordt verteld hoeveel klachten iemand heeft, en of ik 'wat tips' heb. Ik hoop dat middels bovenstaande tekst ook duidelijk wordt dat je er met 'wat tips' echt niet gaat komen als je een depressie/eczeem/auto-immuunziekte hebt en al 30 jaar niet goed voor je darmen hebt gezorgd. Als je echt de hoofdoorzaak van jouw klachten wilt aanpakken dan zal er een professional mee moeten kijken met jouw klachten en gedegen advies op maat (zowel voor de darmen als voor de lever) moeten geven.
PPS: ik zit momenteel met 1:1 begeleiding vol tot ongeveer maart/april. Dit blog is daarom absoluut niet bedoeld om het te laten lijken alsof je het niet zelf kunt en daarom bij mij een traject moet gaan volgen; dat kan namelijk momenteel niet eens. Maar ik ben wel oprecht van mening dat de meeste mensen echt wel heel meer nodig hebben dan wat 'random tips'. Je kunt je middels een berichtje overigens altijd op de wachtlijst laten plaatsen. En dan openen half februari de deuren naar mijn online basiscourse weer. Maar ook daarvoor zijn de plekken beperkt (de inschrijving opent 28 januari 2024).
Reactie plaatsen
Reacties
Ik heb last van opgeblazen buik pijn aan mijn darmen en ook meestal last van winderigheid. Ik zou graag een traject willen volgen om mijn darmen hoed aan te pakken. Het is nu zo ver dat ik bang ben om iets te etenz