Vasten (in Ramadan), voeding en de darmen

Gepubliceerd op 29 januari 2024 om 13:48

Vandaag deel ik het een en ander over vasten, bekeken vanuit het perspectief van een diëtiste.

 

Ik ga beginnen met de voordelen van vasten:

 

1. Met vasten reinig je het lichaam, en in 2024 is dat geen overbodige luxe.

Onze voedingskeuzes zijn namelijk vaak niet optimaal, en daardoor onze darmflora ook niet. Wanneer de darmflora uit balans is dan produceren de pathogene microben (waar je dan een overschot van hebt) giftige gassen, die een belasting zijn voor het lichaam. Tijdens het vasten ontgift je hiervan. 

Daarnaast leven we in en wereld vol chemische producten, uitlaatgassen en gifstoffen. Ook dit is een belasting op het lichaam, waar vasten dan goed van pas kan komen.

Echter is het dan wel belangrijk om jezelf met suhoor en iftar niet weer te 'vergiftigen' met ongezonde voeding. Want dan doe je de goede effecten van vasten teniet.

Normaal zou onze detox-organen (voornamelijk de lever) de afval- en gifstoffen die vrijkomen bij het vasten zelf opruimen. Omdat onze levers compromised zijn is dat proces verstoord en beperkt. Neem daarom elke dag dat je vast minstens één voetenbadje met magnesiumchloride. Dit helpt je om deze gif- en afvalstoffen beter kwijt te raken, zodat je hoofdpijn et cetera beperkt blijft.

Je maakt een voetenbadje door een pan of bak (liefst geen plastic) te nemen en daar 2 liter warm water en 200 gram magnesium chloride in te doen. Hierin houd je je voeten voor 20 minuten (niet langer). Het kan aan het begin wat prikken. Dit komt omdat je dan nog moet wennen aan de stofjes. Gebruik dan volgende keer iets minder magnesium chloride. Veilig (nee, eigenlijk een absolute must!!) tijdens de zwangerschap.

Een voetenbadje mag zowel overdag als in de avond. Ook voor kinderen. Wil je magnesium in een heel bad doen, houd er dan wel rekening mee dat je 1 tot 1.5 kg gebruikt.

Magnesiumsulfaat Poeder 100% Bitterzout - Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis! (werkenmetmerken.nl)  <-- de goedkoopste die er is (hij staat onder het kopje 'bestrijdingsmiddelen', maar hij is 'food grade' en ook dus veilig voor consumptie).

 

2. Veel mensen hebben tegenwoordig een hype permeabele darm (leaky gut). Enerzijds komt dat door die giftige gassen die de pathogene microben produceren, anderzijds ook door medicijnen en niet goed bereide voeding (brood eten van tarwe die niet gefermenteerd is, bijvoorbeeld). Op het moment dat jouw darmwand niet optimaal functioneert, triggert de voeding die jij niet goed verteerd (maar je wel gewoon elke dag eet) jouw immuunsysteem, waardoor je moe word. Wanneer je vast dan eet je niet, waardoor je immuunsysteem niet constant word en je meer energie zult behouden.

 

3. Vasten kan een manier zijn om gewicht te verliezen. Dit is overigens niet altijd positief. 

 

4. Omdat je tijdens de maand Ramadhan niet overdag mag eten is dit wat mij betreft DE maand om je voeding aan te pakken, om voor eens en voor altijd van al je klachten af te komen. Je bent toch al gedisciplineerd bezig en hebt maar een beperkt aantal eetmomenten. Start nu!

 

Nu de (lichamelijke!) nadelen (of misschien beter: mogelijke gevaren) van vasten:

1. Waar iedereen alleen positief is over vasten en intermittent fasting, ben ik dat niet perse (wel om religieuze redenen, uiteraard), en zeker niet voor mijn doelgroep (vrouwen in de vruchtbare leeftijd). Wanneer de darmen niet optimaal functioneren en de voeding niet optimaal is dan is de kans groot dat je tekorten hebt. En het is echt heel lastig om met een kleinere eating window voldoende voedingsstoffen te eten.

Niet onmogelijk, maar je moet dan wel echt heel goed weten wat je doet. Alles wat je in je mond zou stoppen zou dan veel waarde moeten hebben. Geen deeg, salades, fruit en snacks. Wel eieren, avocado en soep op basis van zelf getrokken bouillon.

Een maand lang vasten in de maand Ramadhan terwijl je niet de juiste voeding in jouw mond stopt kan grote gevolgen hebben. Je pleegt dan eigenlijk roofbouw op jouw lichaam.

Wanneer je een tekort aan mineralen hebt dan ben je bijvoorbeeld nét wat meer prikkelbaar, heb je nét een korter lontje, kun je (of kan jouw kindje) je nét wat minder goed concentreren, et cetera. Wanneer je niet voldoende goede voeding eet (of verteert!) dan krijgen op die manier de organen ook niet wat ze nodig hebben (zie de link hieronder naar het artikel dat daar verder op ingaat). De ogen kunnen het minder goed doen et cetera. Herken je jezelf hierin? Dan kun je twee dingen doen: accepteren dat dit jouw klachten zijn, óf je voeding veranderen, en ervan genezen.

 

2. Een beetje in het verlengde van bovenstaande punt: je kunt minder darm helende bouwstoffen tot je nemen wanneer je aan het vasten bent. Wanneer je darmwand beschadigd is dan is voeding weglaten alleen niet voldoende. Ja, het bied verlichting. Maar om echt de darmen weer te helen, bi Idni Llah, zul je ook de juiste bouwstoffen moeten aanbieden. En die vind je in voeding.

Wanneer je vasten (= reinigen) combineert met goede voeding (=opbouwen), dan heb je een gouden combinatie te pakken.

Je kunt dan - wanneer je echt voeding eet die de darmen juist ondersteund én voeding die lastiger is weglaat - bijvoorbeeld in zes weken genezen van een lactose-intolerantie.

Of veel meer energie krijgen. 

Of van je menstruatieklachten afkomen.

In sha Allah..

Overigens hebben supplementen totaal niet hetzelfde effect als de nutriënten die je uit voeding kunt halen. Het werkt helaas niet zo dat je je voeding niet optimaal maakt en dan vervolgens supplementen neemt. Door die niet optimale voeding beschadig je je darmwand, en daarmee ook de opname. 

 

Wat zou je na een dag vasten goed kunnen eten?

Suhoor

  • Gekookte eieren, roerei
  • Avocado
  • Rauwe yoghurt of  kefir (zelfgemaakt of RauwPower van de biologische winkel) --> (niet wanneer je obstipatie hebt)
    Et cetera

 

Iftar

  • Een soep op basis van vleesbouillon (zie volgende blogpost voor het recept)
  • Vlees, vis of kip
  • Gestoofde groenten
  • Linzen (als je die verdraagt)
  • Salade (als je die verdraagt)
    Et cetera


Verder is dit ook weer afhankelijk van jouw klachten et cetera.

 

 

Vragen of darm gerelateerde klachten? Stuur me dan gerust een berichtje.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Hajar
5 maanden geleden

Erg bedankt voor je bijdrage. Hoe kan je ervoor zorgen dat je juist niet afvalt maar stiekem bijkomt in de ramadan? Heb namelijk op een lage BMI

Baaraka Allaho fieki!